Logo Small

Palatul Spayer – un bistro modern, cu mobilier @ Sensio mobili

Un palat istoric si un bistro, iata genul de asociere inedita, insa destul de intalnita mai ales in mediile pariziene, pe malul Senei, acolo unde boema InSpayer_8moderna si-a desfasurat dintotdeauna viata de zi si de noapte in cladiri cu arhitectura istorica. De obicei, un local aflat la parterul unui palat este “tratat” cu mobilier inspirat din perioada clasica, Empire sau Biedermeier. Dar acesta poate fi doar un cliseu.

Bistroul InSpayer a tintit inca de la deschidere un public nu atat pretentios cu formele, cat dornic sa se simta bine primit intr-un mediu contemporan. A rezultat un spatiu dinamic, impresionant prin volumetrie si elemente arhitecturale, modern decorat, cu mobilier de calitate , dar simplu ca forme. Prin simplitatea sa acesta are rolul de a lasa loc valorii istorice, punand in valoare parca si mai bine tavanele inalte, vitraliile, vechile seminee, stucaturile peretilor si oglinzile, faldurile draperiilor, candelabrele sofisticate, coloanele de marmura, parchetul si placarile cu lemn ale peretilor.

Mobilier echilibrat si simplu

Unele surse istorice mentioneaza ca pe vremea doamnei Spayer (fiica bancherului Marmorosh Blank) mobilierul din palat era opulent si excesiv, dar cu siguranta acesta crea locuri intunecoase si dezavantaja arhitectura. Bistroul de astazi, care este deschis in doua camere spatioase situate la demisolul cladirii, lasa extravagantele in trecut si pastreaza pentru mobilier liniile simple, elegante tocmai prin discretia lor. Pentru acesta au fost alese materialele naturale care, indiferent de spatiu, nu vor da gres niciodata: pielea, lemnul si textilele.

Echilibrul volumelor arhitecturale creeaza un mediu spatios, in care cu usurinta s-au putut crea amenajari specifice unui bistro, adica separeuri siInSpayer_7 spatii libere, culoare de trecere si delimitari functionale.  Canapelele de piele sunt singurele elemente de mobilier cu forme clasice, menite sa faca legatura intre trecut si prezent. Confortabile si pozitionate central, acestea creeaza punctele de referinta ale amenajarilor din ambele incaperi. Pe  langa canapele, mesele si scaune din lemn, simple, creeaza module separate, mici insule de dialog si un perimetru echilibrat pentru preferinte variate. Echilibrul formelor arcuite ale spatarelor si picioarelor, curbele usoare si lipsa unghiurilor drepte, alegerea materialelor de calitate creeaza confort vizual. Lemnul  mobilierului a fost ales in doua tonuri de culoare, cate una pentru fiecare camera, pentru a completa tonurile de auriu, respectiv brun din stucaturile sau placarile peretilor. Arhitectura stil Ludovic al XV-lea este bine pusa in valoare si de lumina din belsug a ferestrerelor largi. Cu siguranta mobilierul din acelasi stil istoric, prea somptuos, intunecat si inalt, ar fi impedicat patrunderea luminii, asa ca optiunea pentru piese joase de mobilier adauga stabilitatii vizuale si acest avantaj.

A bea o cafea sau un cocktail in aceste spatii sau la bar devine astfel cel mai firesc gest, chiar daca vii la de unul singur, pentru a citi sau pentru a lucra. Ziua, lumina data de ferestrele largi si tavanele inalte creeaza energie si dinamism, iar elementele tehnologiei moderne utilizate la fel de discret te te mentin in actualitate. Serile sunt tentante pentru petreceri si muzica, dat fiind ca acustica foarte buna a arcadelor permite si aceasta alternativa functionala.

In cadrul spatios, cu tavane inalte, vechiul si noul se imbina armonios. Fara a pastra aspectul mic burghez la care poate ar fi indemnat o arhitectura istorica, decorarea celor doua camere de la demisol este reusita prin insasi modernismul si simplitatea ei. A te simti confortabil, contemporan si urban intr-un mediu pretentios este pariul pe care l-au castigat cei de la InSpayer cu sprijinul Sensio.

Imobilul Spayer mai este cunoscut și sub denumirea de Casa Marmorosch Blank, fiind înscris pe lista monumentelor istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local. In perioada interbelica reprezenta chiar o emblema a Bucurestiului.

www.sensio.ro

InSpayer_10 InSpayer_1

Login

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram