Logo Small

Scaune, fotolii si sociabilitate in spatii publice

Este sociabilitatea oamenilor din localuri influentata de ambient? Cu siguranta! Unul dintre secretele alegerii unui mobilier de restaurant, bar sau cafenea este identificarea felului in care vor interactiona clientii intre ei, nu doar cum vor reactiona legat de amenajarea propriu zisa. Uneori idealul este ca oamenii sa socializeze, alteori se doreste obtinerea unei intimitati pe spatii pentru fiecare categorie de client in parte. Intre cele doua limite exista o serie de dimensiuni si nivele ale socialibitatii. Iata cateva spatii mobilate de Sensio in care aceste variatii au fost intampinate cu cele mai eficiente solutii.

 

Vorbareti sau mai retrasi, intr-un spatiu studentesc contemporan, Libro Café

Vechiul bistro studentesc din Biblioteca Centrala Universitara a trecut printr-o reabilitare relativ recenta, primind un nou design, puternic individualizat, si un nou mobilier. Date fiind aspectul contemporan al designului, conexiunea cu mediul universitar, dar si specificul cu autoservire al localului, era nevoie de mobilier neutru, usor de intregrat in decor, de calitate, dar cu costuri cât mai avantajoase. De aceea s-a optat pentru piese din lemn masiv de fag, in culori naturale, iar, mai important, nu s-a ramas pe un singur tip de unitati, ci s-a mers pe conformatii variate ale pieselor de mobila.

Intr-un spatiu universitar interactiunea umana este variabila. Frecventa, dar nu obligatorie. Publicul – mai eterogen ca personalitate decat in alte spatii. In astfel de locuri vin cu placere si cei solitari, dar si cei carora la place sa iasa in grupuri. Asadar s-a optat pentru forme variate de mese, de la cele mici, la cele lungi. Alternarea scaunelor înalte, de bar, cu scaune joase, a scaunelor cu sprijin pentru antebrate cu scaune fara sprijin ofera si ea dinamica unui spatiu de altfel destul de redus ca dimensiuni, creand posibilitatea unei varietati de alegeri personale.

559498_362465937144995_761541022_n

 

Comunicare interpersonala, dar si discretie: fotoliile de la Antipa Café

Pentru un spatiu muzeistic cu o clientela chiar mai eterogena decat in mediul universitar, crearea unei atmosfere relaxate si confortabile, care sa imbie clientii la dialog in grupurile cu care au venit, era esential. Atmosfera depindea de sentimentul de spatiu public, dar in care se pastreaza discretia fata de vecini, inspirand discutiile cu voce scazuta. Fotoliile cu care a fost decorat interiorul Antipa Café definesc stilul de mobilare prin simplitatea si naturaletea materialelor. Clasice, confortabile, cu perne elastice, fotoliile creeaza spatii insulare de confort, in cadrul unui interior pretentios arhitectural.

394953_285869068138016_1634877887_n

 

Nu ai cum sa stai singur: Union Jack Pub

Prin contrast, un bar este un mediu colocvial si puternic social, cu atat mai mult cu cat de data aceasta era vorba de un Pub inspirat de unionismul britanic. Scaune inalte, de bar, scaune joase, in stil clasic, pentru mesele rotunde, care inspira si ele dialog si egalitate, cu tapiterie confortabila, toate sunt pozitionate suficient de aproape unul de altul, astfel incat sa nu iti prea poti ignora vecinul de bar.

Iata si ceva interesant pentru cei care nu stiu de unde a aparut expresia Keep Calm, asociata cu imaginea Coroanei si imprimată pe tapiteria scaunelor: ea datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, perioadă în care “Keep calm and Carry On” era o propagandă a guvernului britanic, încercând să conducă oamenii la mai multă disponibilitate afectiva unul pentru altul. Qed.

SCAUNE DE BAR, UNION JACK PUB

Login

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram