Logo Small

Spatiu gol, spatiu mobilat. Inspira locatiile goale felul in care se va alege mobilierul?

Studio-Hermes-Designist-6

Mobilierul “imbraca” o incapere, jucând aproape acelasi rol pe care hainele il au pentru o persoana. Multi considera ca, atunci cand se incepe mobilarea unui spatiu, mobilierul este ales in primul rand pentru functionalitatea lui, iar in al doilea rand pentru felul in care arată, adica pentru estetica, stilul, rafinamentul sau chiar pretiozitatea sa aparentă. Dar noi, oamenii, nu ne îmbrăcăm doar ca sa nu ne fie frig si pentru a socializa eficient. Ne alegem hainele in functie de personalitate, de greutate si formele corpului, de buget, de experiente personale… O serie de factori la fel de valabili si in cazul mobilarii unui spatiu gol.

Pentru un arhitect sau un decorator, evaluarea unei locatii inainte de amenajare este esentiala. Desi destinatia spatiului este importanta din punct de vedere al rezultatului final, arhitectul va aprecia mai intai elementele structurale si  istoricul cladirii, geometria locului, materialele si finisajele, precum si starea acestora, lucruri care vor determina chiar si alegerile cele mai individualizate de mobilier.

Prin urmare, da, ca sa raspundem la intrebarea din titlu, locatiile goale inspira amenajarea ulterioara, iar evaluarea primara este definitorie pentru viitorul ambient. Orice se poate obtine, desigur, dar conditionarile locatiei isi pot spune cuvantul inclusiv in stilul decorativ. Iata cateva perspective interesante pentru cei care, in vederea unei viitoare afaceri, aleg o locatie visand un anumit tip de mobilare si decorare.

Geometria spatiului Nimic nu este mai important pentru o mobilare eficienta decat felul in care sunt dispuse incaperile, spatiile, peretii. Ferestrele, unghiurile facute de ziduri, nișele, deschiderile dintr-o camera in alta, arcadele si boltile, inclusiv pozitionarea instalatiilor determina trasaturile mobilierului cu care se poate lucra. Se pot evalua inca din aceasta etapa: inaltimea pieseler de mobilier, complexitatea lor vizuala, densitatea mobilarii. Functionalitatea, stilurile si materialele cele mai potrivite se pot alege mai tarziu.

Istoricul cladirii. Sa pastrezi farmecul unei epoci anterioare sau sa aduci ceva nou intr-un loc vechi? Sa oferi unui spatiu industrial o noua fata sau sa il mentii ca atare si sa ii folosesti atributele? Decizii dilematice, ce depind si de personalitatea care va fi imprimata ulterior prin mobilare. Apoi, in situatiile in care merita sa lasi arhitectura la vedere, mobilierul poate fi ales atat in completarea arhitecturii, cat si simplu, in culori neutre sau naturale, pentru ca elementele structurale si decorative sa fie puse in valoare. Dar exista si posibilitatea alegerilor de piese de mobilier individualizate, poate unicat, uneori contrastand cu locatia, pentru a se crea dramatism si a se aduce plus valoare spatiului. Decizia finala va tine cont doar de echilibrul general, dar si de inspiratia descrisa mai jos.

Inspiratia proiectantului. Cea mai putin cuantificabila sau greu de incadrat intr-o reteta, inspiratia implica nu doar ceea ce ii sugereaza spatiul arhitectului, ci si intregul bagaj de cunostinte al acestuia. Mintea proiectantului este un adevarat computer, cu abilitati complexe, iar pentru a crea un nou tablou acesta poate extrage intr-o fractiune de secunda din memorie imagini vazute in decursul studiilor, in publicatii de specialitate, in cataloage si la proprii sai colaboratori, comparandu-le si facand noi asocieri, in cateva fractiuni de secunda. Cel mai adesea locatia e punctul de pornire, stimulul viuzal, factorul care declanseaza o serie de asocieri individuale si individualizate.

Si alte doua elemente semnificative pentru alegerea finala:

Spatiul gol face parte din mobilare. Poate ca pare un paradox, dar alternanta spatiu gol – spatiu mobilat este esentiala intr-o amenajare, pentru ca ajuta nu doar vizual, ci si functional, la fluxul oamenilor. Despre orice locatie ar fi vorba, nu poti avea nici prea multa mobila, dar nici “prea multa camera”. Pana si intr-un club destinat dansului ( unde in teorie este nevoie de mult loc in picioare), respectiv intr-o sala de conferinte (unde este nevoie, dimpotriva, de multe locuri de stat jos) alternanta spatiu mobilat/spatiu liber este semnificativa pentru ocuparea spatiilor.

Mobilierul are si rolul de obiect decorativ, asa ca materialele pieselor de mobila, combinatiile si finsajele trebuie sa se potriveasca in ambinet. Sunt importante pardoseala, tencuiala, acoperirile si tamplaria incaperii. Un spatiu gol va fi mai intai finisat, asa ca mobilierul urmeaza, natural, linia imprimata de spatiul astfel pregatit.

Login

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram