Logo Small

Scaunul, mic dictionar de asortare cu ambientul

Union-Jack-1.jpg

Ce piesa de mobilier este larg raspandita pe mapamond si de nelipsit in aproape orice tip de interior? Ati ghicit: scaunul.

Remarcati cum, oricat de modest sau de luxos ar fi amenajat un spatiu, un scaun reprezinta factorul esential pentru o amenajare. Uneori scaunul este transformat in obiect de arta si devine chiar un punct de atractie, alteori ramane in umbra, simplu, dar sprijinind functionalismul oricarui local sau al oricarei incaperi.

Spatiu de luat masa sau de odihna, sala de conferinte sau sala de clasa, restaurant sau bistro, bar ori discoteca, biblioteca sau birou, ba chiar dormitoare si gradini… Nu pot fi mobiliate fara a se lua in calcul si macar un scaun, dar de regula mai multe scaune pe care le vom folosi aici. Atat forma, cat si aspectul, materialele si stilul in care au fost create aceste scaune conteaza. Nu doar functionalismul lor strict, ci si ergonomia, compatibilitatea cu corpul uman, dar si cu dimensiunile interiorului in care sunt folosite. Chiar daca putini oaspeti isi dau seama la o prima vedere, amenajarea unui spatiu inseamna mereu si alegerea unui anumit tip de scaun (sau si a unei combinatii de scaune, cu inaltimi, culori sau forme diferite). Sunt semnificative pentru a se obtine un anumit efect vizual, dar si un anumit efect social. Psihologia comunicarii sau concentrarea pe munca, anumite tipuri de dialog sunt influentate tot de scaune, adica de modul in care sunt acestea asezate si ocupate.

Scaunele, astazi, sunt facute din cele mai variate materiale si au cele mai variate forme: starnesc imaginatia multor designeri. Practic orice creator de mobilier trece, macar o data in viata prin provocarea de a crea un scaun nou, primeste o tema de scoala sau isi face mana in materie de mobilier incepand cu acest element de baza in orice spatiu locuit. Il simplifica sau il complica, respecta lemnul si formele clasice, opteaza pentru metal sau materiale textile ori alege PVC, carton, fibra de sticla, chiar materiale reciclate pentru a personaliza un scaun. Pare atat de simplu: patru picioare si  un sezut, plus (sau minus) un spatar… Dar din simplitatea conceptului iau nastere atatea interpretari vizuale incat rezultatul il vedeti mereu diferit, peste tot in jurul vostru.

Scurt istoric

Astazi este un centru de interes pentru piata mondiala de mobilier, asa ca scaunul pare a fi ceva vechi din punct de vedere istoric. Cu greu va puteti inchipui ca nu a fost alaturi de oameni inca de la inceputul construirii caselor? Si totusi, asa este: scaunul a fost mult timp un simbol al puterii sociale si pana prin secolul 18 oamenii de rand nu au prea stat pe scaune: ei foloseau lavite si banci pentru a sedea in jurul meselor sau a se odihni. Scaunele cu spatar reprezentau autonomia, demnitatea si autoritatea, in speta izolarea de multime. Ele si-a facut intarea inca din perioada Egiptului Antic, in “rolul” tronului. In Europa, abia in perioada Renasterii scaunul a incetat sa fie un privilegiu al oamenilor de stat si a devenit un element standrad de mobilier, pentru oricine isi putea permite sa il cumpere. Odata ce ideea de privilegiu s-a banalizat, scaunul a intrat repede in uzul general, a devenit accesibil ca pret oricui  si astfel a ajuns obiect de studiu pentru creatorii de mobilier. Aspectul scaunului a inceput sa se schimbe o data la cativa pentru a reflecta moda si tendintele ei, iar pana astazi scaunul a cunoscut atat de multe standardizari, influente, studii ergonomice etc. incat se pot aduna colectii intregi de cercetari si imagini pe aceasta tema.

Trackback de pe site.

Scrie un Comentariu

Login

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram