Logo Small

Sensio, la Carol Factory Night. Fabrici creative in Bucuresti, arhitecti, designeri si biciclete

Tot ce se intampla in oras are un sens: arhitectura, urbanism, energie si spirit inovativ se intalnesc la tot pasul. Sensio cauta astfel de actiuni, se implica si vine cu idei noi, in egala masura. Placearea de a sta la terase se impleteste in aceasta vara cu actiunea, cu activitatile culturale si cu miscarea prin oras.

Nu ne-am schimbat obiectivul, oferim in continuare solutii de mobilier penteu amenajarai de baruri, restaurant si terase, dar suntem interesati deoporiva de directia in care se deplaseaza arhitectura, orasul, comunitatea. Daca o face pe doua roti, e si mai bine. Pentru ca, in viziunea noastra, bicicletele si design-ul sunt facute pentru a da personalitate stilului de viata contemporan. Iata, asadar, de ce in weekendul trecut ne-ati putut vedea la Halele Carol. Mai jos, motivul nostru, povestea Halelor, plus o noua idee pentru arhitectii si designerii carora le place sa pedaleze si sa deguste vara in spatii urbane perfect amenajate.

sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_10
Arhitectura de astazi este din ce in ce mai putin despre a construi ceva nou si din ce in ce mai mult despre valorificarea cladirilor care exista deja – constructii vechi, cele mai multe din perioada industriala, dar si din perioada interbelica, sunt redate orasului in moduri neconventionale. Spatiile vechi capata noi identitati si sunt valorificate fara a fi scoase din circuitul urban in timpul reabilitarii lor. In Europa aceasta se intampla de cateva decenii. Recontextualizarea cladirilor vechi a devenit o necesitate si pentru noi: utilizarea fondului construit este o prioritate, data fiind gandirea in spritul viitorului, al reciclarii, al economiei de spatiu urban si de timp.

sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_1

sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_2
Mai mult, cladirile vechi ofera un vast teren de studiu si joaca: o mostenire culturala, un implus pentru creativitatea arhitectilor. Deopotriva, ofera spatii imense de lucru, cu o arhitectura complexa, ce pot fi reabilitate si reinterpretate in contextul modernitatii, conform celor mai noi idei despre urbanism si valori culturale.

sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_3
Dorind sa gaseasca si sa ofere raspunsuri despre acest proces de transformare a spatiilor industriale in zone redate circuitului urban si dinamsimului modern, Eurodite și Zeppelin au inițiat proiectul “Fabrici Creative Bucuresti“. Fabrica “Hesper”, al carei propietar este interesat de conversia fabricii, nu de demolare, reprezinta primul caz de lucru in acest proiect. Este cunoscuta si ca Halele Carol, se afla in apropiere de Parcul Carol, iar intrarea se face chiar pe langa parc. In comunism, fabrica era numita “Steaua Rosie” si se ocupa de productia de echipamente hidraulice si masini grele pentru industria constructiilor. Fabrica produce inca pompe și motoare hidraulice, desi in ultimii ani s-a confruntat cu o reducere majora a numarului de salariati. Pentru ca se lupta cu degradarea cladirilor istorice care nu mai sunt utilizate, solutia reconversiei este chiar ideea salvatoare de care era nevoie.

Primele spatii din cadrul fabricii sunt transformate deja in sali si zone deschise evenimentelor de arta si culturale, conferintelor si intalnirilor. Si, asa cum statea bine unui atare proiect, primele conferinte largi, cu public numeros au avut ca invitati pe 23 mai, in cadrul evenimenului Carol Factory Night, arhitecti, designeri si urbanisti, olandezi si romani – Egbert Fransen, Jeroen Saris, Jaap Modder, Doru Frolu. Acestia au vorbit, in spatiul amenajat din sala Galvazniare, despre conversia spatiilor industriale in centre culturale si centre de evenimente, insistand pe importanta acestora in cadrul oraselor. Dar nu doar discutiile, ci si o serie de propuneri, practici, initiative si activism, care indeamna la mobilizare si mobilitate, au fost gazduite de Carol Factory Night.

sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_6

Sensio s-a alaturat miscarii pro-biciclete din sala Compresoare, cu o oferta inedita pentru arhitecti si designeri, in cadrul evenimentului, alaturi de unii dintre cei mai interesanţi producatori, designeri si promotori de biciclete din Bucuresti. Aceasta pentru ca noi, cei de la Sensio credem ca un oras mai bun pentru oameni este cel in care ai atat locatii cu identitate, cat si posibilitatea de a te deplasa intre ele repede, economic si ecologic: bicicleta iti ofera acest mijloc.

sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_7
Sensio crede in lucrurile frumoase, fie ca e vorba de mobilier si proiecte de amenajari pentru terase, cafenele, restaurante, fie de plimbari cu biciclete si degustari. Ne place sa facem lucruri inteligente, sa cream si sa spunem o poveste, sa comunicam simplu cu oamenii. Asadar, reinnoim si aici oferta pe care am facut-o in cadrul evenimentului:

Daca esti arhitect si iti place sa schimbi lumea, lasa masina, ia bicicleta, inspira, expira, creeaza, gusta lucrurile bune, imparte cu prietenii ceea ce vezi. Vino la un tur Sensio cu bicicleta.

Restaurantul AGO, pe malul lacului Herastrau, si La Farine, piata Floreasca, sunt locatiile Sensio intre care se desfasoara turul pe biciclete pentru arhitecti. Acesta are loc de doua ori pe luna. Stai pe Facebook alaturi de noi, ca sa afli cand si cum.

sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_12 sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_13 sensio_carol_factory_night_foto_alina_miron_8

Trackback de pe site.

Scrie un Comentariu

Login

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram